Додому НОВИНИ Влада і громада Як знайти безкоштовного адвоката?

Як знайти безкоштовного адвоката?

837
ПОДІЛИТИСЬ

Серед звичайних людей нашого містечка поширена така думка, що адвокату завжди потрібно багато платити, а також те, що вони не завжди ефективно відпрацьовують та не в повній мірі викладаються за ці гроші. Чула і таку думку, що краще самотужки сісти, пошукати схожу справу в Інтернеті, скопіювати позовну заяву, внісши зовсім несуттєві зміни — от тобі і готова позовна заява до суду. Деякі дотримуються думки, що людині досить мати юридичну освіту і ти вже гарний спеціаліст, а значить, можеш достойно представляти інтереси в суді. Цією статтею хочу роз’яснити, яку допомогу надає адвокат, і як отримати її безкоштовно.

Напевно, зі мною погодиться кожен, що коли тобі щось болить — потрібно бігти до лікаря, коли нагрішив – до священники, а коли потрібна юридична консультація, в тебе проблеми із законом і своїми правами — до адвоката. Одним словом — до спеціаліста.

Це має бути людина, яка має певний досвіт, знає свою справу і користується певним авторитетом серед населення. Але якщо говорити про адвокатів, то, на жаль, у нашій країні не має державних адвокатів, а на цьому ринку є лише приватні самозайняті адвокати. І як би прикро не було визнавати, їхні послуги коштують великі гроші.

Щоб спростити доступ до правосуддя малозабезпечених верств населення, інвалідів, учасникам АТО та іншим простим громадянам в Бердичеві працює Місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги, який обслуговує 7 районів. Працівники центру до кожної проблеми підходять індивідуально. Звернувшись до центру люди, за потребою, мають змогу працювати та вирішувати свої проблемні питання з тим же приватним адвокатом, відмінність одна — кошти сплачує за людину держава. Плату за участь в судовому засіданні, за підготовку відповідних паперів, за консультацію в режимі розмови — за все це адвокату відшкодовуються гроші з державного бюджету. Основним критерієм участі адвоката у справі за рахунок держави є матеріальне становище людини. Важке становище в родині, ти не в змозі самотужки найняти собі адвоката — тобі відкрита дорога до центру. Центр працює за адресою: м. Бердичів, вул. Чорновола, 9, тел. (04143) 4 14 42, (068) 291 90 18, (093) 255 66 04.

А найкращім показником, на мою думку, для визначення кваліфікації адвокатів є безумовно клієнт. Задоволений клієнт є найкращою рекламою і стовідсотковою рекомендацією колезі, другу, родичу.

Сікорська О.