Додому ІНФОРМАЦІЯ Як пенсіонерам знову отримувати пенсію в Укрпошті, а не у банку?

Як пенсіонерам знову отримувати пенсію в Укрпошті, а не у банку?

167
ПОДІЛИТИСЬ

Чи отримає пенсіонер наступну пенсію в Укрпошті? І чи потрібно тим пенсіонерам, які отримують пенсію через Укрпошту писати заяви до Пенсійного Фонду? І що необхідно зробити тим з них, хто вже встиг оформити документи на обслуговування у банках, а хоче знову повернутися до Укрпошти? Такі питання зараз виникають у людей після рішення Кабінету Міністрів, яким скасоване обов’язкове переведення з 1 вересня поточного року виплати пенсії та соціальної допомоги на картки у банках. Цю ініціативу відклали на два роки (до 1 січня 2023 р.) через неготовність банківської інфраструктури.

В країні закривається по три відділення банків щодня, а банкомати є лише у 4% міст України. Відповідно більшість із 3,5 млн пенсіонерів не мають доступу ні до банківських відділень, ні до банкоматів у селах, де переважна більшість із них мешкає. А відтак не можуть отримувати пенсію на картку. Тоді як Укрпошта присутня у 100% населених пунктів і може надати і, зокрема, фінансові послуги всім українцям.
Щоб пенсіонери змогли зручно повернутися до обслуговування в Укрпошту і отримувати там пенсію, національний поштовий оператор всі витрати на пересилання рекомендованого листа до ПФУ із заявою бере на себе. Укрпошті важливий комфорт і здоров’я літніх людей, аби вони зайвий раз не наражалися на небезпеку захворіти в період карантину і не витрачали додаткові кошти на транспорт, їдучи із заявою до установи ПФУ в найближчому райцентрі.

Які дії необхідно зробити, аби листоноша знову приносив пенсію додому або пенсіонер її отримував у поштовому відділенні? Розповідаємо покроково, кому потрібно писати заяви до Пенсійного Фонду, щоб відновити отримання пенсії в Укрпошті, які документи необхідні та як їх направити до установ Пенсійного Фонду.

Якщо пенсіонер раніше перевівся на обслуговування у банк, а зараз хоче повернутися до Укрпошти. Що потрібно зробити?

Для тих пенсіонерів, хто перевівся на виплату пенсії на банківську картку, а зараз має бажання повернутися до Укрпошти, бо їх не влаштовує, що найближчий банк у райцентрі і це дуже марудно, витратно та незручно, треба зв’язатися із листоношею чи поштовим відділенням. Вони допоможуть оформити заяву про переведення на виплату пенсії в Укрпошту, яка доставить безкоштовно заяву та потрібні документи в установи Пенсійного Фонду. І там вже автоматично відбудеться переведення пенсіонера із однієї установи в іншу. І пенсіонеру пенсію знову буде доставляти листоноша додому або він її отримає у поштовому відділенні.

Які документи потрібно відправити до Пенсійного Фонду?

– заповнену заяву на переведення пенсії/соціальної допомоги,

– копії сторінок паспорту (на кожній сторінці: особистий підпис, позначка «Згідно з оригіналом», ПІБ заявника та дата (має співпадати з датою, зазначеною в заяві на переведення пенсії).

Пенсіонер передає вже заклеєний лист та попереджає поштаря, що в полі «особливі відмітки» листоноша має зазначити «Заява на переведення пенсії/допомоги».

Скільки часу Укрпошта буде безкоштовно пересилати до Пенсійного фонду заяви про виплати пенсії?

Укрпошта з 1 липня по 31 грудня 2021 року безкоштовно надсилає до ПФУ листи пенсіонерів із заявами на переведення виплат пенсії чи соціальної допомоги до національного поштового оператора. Пакет документів надсилатиметься за акційним тарифом 0 грн рекомендованими відправленнями на адреси Пенсійного Фонду України та управлінь соціального захисту населення. Відправник сплачує лише вартість конверту. Скористатися цією акцією можуть пенсіонери та отримувачі інших грошових соціальних виплат, які мають пенсійне посвідчення.

Чи потрібно писати якісь заяви тим пенсіонерам, які зараз отримують пенсії в Укрпошті?

Ні. Все залишається без змін. Якщо пенсіонер отримує пенсію в Укрпошті, то він її отримує вдома і її принесе листоноша, або зможе прийти за виплатою у відділення. Тобто для цих пенсіонерів нічого не змінюється – вони як отримували, так і продовжують отримувати пенсію в Укрпошті.

Хто платить за доставку пенсії? ПФ чи пенсіонер?

Для пенсіонера доставка пенсії Укрпоштою є безкоштовною. Він нічого додатково не сплачує. Вартість послуги доставки пенсії Укрпошті оплачує держава, а саме Пенсійний Фонд України, з яким національний поштовий оператор має відповідну угоду.

Підсумовуючи зауважимо, що пенсіонер сам визначає, де буде отримувати пенсію — у відділенні Укрпошти (доставить листоноша) чи у банку на платіжну картку, написавши заяву про вибір місця отримання пенсії до Пенсійного Фонду України.