Додому ІНФОРМАЦІЯ Як потрібно поводити себе на полюванні – застереження для бердичівських мисливців.

Як потрібно поводити себе на полюванні – застереження для бердичівських мисливців.

880
ПОДІЛИТИСЬ

Шановні мисливці міста Бердичева та Бердичівського району!

Згідно наказу Бердичівської міської районної організації УТМР, із 18-ї години 8 серпня 2015 року розпочнеться сезон полювання на пернату дичину, на території мисливських угідь Бердичівської районної організації УТМР, що буде тривати включно по 1 листопада 2015 року.

У зв’язку з цим Бердичівський МВ нагадує про основні правила поводження зі зброєю на полюванні. Мисливська зброя є предметом підвищеної небезпеки, персональну відповідальність за його технічний стан несе власник зброї. Умовою безпечного користування мисливською зброєю є чітке виконання правил користування ним і сувора дисципліна всіх мисливців під час полювання.

Полювання з використанням вогнепальної мисливської зброї дозволяється лише особам, які в установленому порядку одержали дозвіл органу внутрішніх справ на право користування цією зброєю.

Документами на право полювання є:
– відповідний дозвіл на право носіння та зберігання зброї;
– мисливський квиток;
– щорічна контрольна картка обліку добутої дичини чи ліцензія;
– відстрілочна картка;
– паспорт на собак мисливських порід, інших ловчих звірів і птахів з відміткою про допуск до полювання у поточному році у разі їх використання під час полювання.

Зазначені документи мисливець зобов’язаний мати під час здійснення полювання, транспортування або перенесення продукції полювання і представляти їх на вимогу осіб, уповноважених здійснювати контроль у галузі мисливського господарства та полювання.

На полюваннях найчастіше вбиває людей незаряджена зброя, вірніше та, що вважалася незарядженою. Тому за будь-яких обставин необхідно поводитися з нею так, ніби вона не тільки заряджена, а й знята із запобіжника.

Головною умовою безпеки користування мисливською зброєю є міцні знання, чітке виконання правил поводження зі зброєю та сувора дисципліна під час полювання.
Вогнепальна мисливська зброя повинна зберігатись в місцях постійного проживання власника в надійних металевих ящиках, що виготовляються промисловістю спеціально для зберігання зброї, в розібраному стані, зі спущеними курками, окремо від бойових припасів. До зброї не повинні мати доступу сторонні та діти.

Стрільба і знаходження із зарядженою зброєю в населених пунктах, а також поблизу них (ближче 200 метрів від жилих приміщень) категорично заборонена.

Категорично забороняється виїзд мисливців до місця полювання з несправною і незареєстрованою зброєю.

Забороняється:
– наставляти зброю на людину чи домашніх тварин, навіть якщо вона не заряджена;
– передавати іншим особам, за виключенням перевіряючих осіб, уповноважених здійснювати контроль у галузі мисливського господарства та полювання, при цьому попередньо перевірити і розрядити її;
– здійснювати стрілянину без потреби.

Під час заряджання і розряджання зброї дуло її повинно бути направлене догори або до землі.

При користуванні транспортом для прибуття до місця полювання зброя повинна бути розрядженою і знаходитись в чохлі.

При подоланні перешкод (канави, загорожі, струмки) – зброю необхідно розрядити і переносити в розкритому вигляді.

Ніколи не тримайте зброю дулом до себе під час виходу з човна, машини інших видів транспорту.

При наближенні до населеного пункту (за 200 м), місця відпочинку, збору, мисливець зобов’язаний розрядити зброю.

Особливої обережності мисливець повинен дотримуватись при стрільбі в заростях. Забороняється стріляти по птахам, що злітають нижче 3 м на відстані 10 м.
Забороняється стріляти “на шум”, по цілі, яку нечітко видно (під час туману, при сильному снігопаді, в сутінках, проти сонця та ін.).

При стрільбі кулями мисливець повинен бути дуже обережним, попередньо впевнитись, що поблизу, в напрямку пострілу немає людей і домашніх тварин. Необхідно завжди враховувати, що неподалік можуть знаходитись люди, що збирають гриби, ягоди, випасають худобу.

При полюванні в густому лісі, очереті, горах, необхідно бути особливо уважним, дотримуватись взятого напрямку, частіше підтримувати зв’язок з іншими мисливцями.
Під час відпочинку зброю необхідно в незарядженому вигляді підвісити або покласти на надійну підпору.

При стрільбі, у випадку осічки, мисливець не повинен відкривати рушницю протягом 7-8 секунд, так як порох може займатись повільно, і, як наслідок, може бути “затяжний постріл”, який при відкритій рушниці може привести до нещасного випадку.
В разі падіння рушниці або мисливця необхідно відразу ж розрядити рушницю і впевнитись, що в канали дула не потрапила земля, сніг та інші предмети, так як при забитому сміттям дулі під час пострілу може відбутись розрив або роздування дула і покалічити мисливця.

Після пострілу необхідно перевірити, чи не залишилось в каналах дула пижів, прокладок, частин розірваних гільз. Це вбереже рушницю від розриву дула, а мисливця і оточуючих його людей від можливого поранення.

Ніколи не слід добивати прикладом рушниці пораненого звіра, так як при цьому під час удару може відбутись постріл, направлений в самого мисливця або поряд стоячої людини або тварини.

Якщо набої не входять в набійник дула (відсиріли, некалібровані, роздута гільза) не можна його надавлювати, так як при цьому може відбутись постріл. Набої необхідно обережно вийняти і замінити іншими.

Якщо заряджені набої не виймаються екстрактором, необхідно закрити рушницю, зробити постріл, після чого використана гільза легко вийметься.

Під час стрільби з човна необхідно бути особливо обережним:
– не можна стріляти з човна поверх голів людей, що знаходяться в ньому;
– при зміні веслярів і стрільців вся зброя повинна бути попередньо розряджена і розкрита;
– стріляти з човна веслярам категорично забороняється;
– при переїзді на човні зброя веслярів і мисливців повинна бути в чохлах, надійно покладена на дно човна.

При колективному полюванні кожен мисливець повинен знати умови даного полювання, суворо дотримуватись правил безпеки при поводженні зі зброєю. Категорично забороняється перед полюванням і під час полювання вживати спиртні напої! Мисливець в нетверезому стані – злочинець. Особи в нетверезому стані до полювання не допускаються!

Пам’ятайте!
Життя – найцінніша річ. Тому не нехтуйте правилами техніки безпеки при поводженні з мисливською зброєю.

Бердичівський МВ
УМВС України в Житомирській області.