Додому НОВИНИ Влада і громада Як учасникам АТО безоплатно отримати лікарські засоби?

Як учасникам АТО безоплатно отримати лікарські засоби?

895
ПОДІЛИТИСЬ

До Бердичівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги неодноразово надходили звернення від учасників бойових дій, зокрема як безоплатно отримати лікарські засоби. На яких умовах відпускаються пільгові лікарські засоби та чи кожен учасник бойових дій має на них право – читайте у статті.

На підставі статті 12 Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту” та постанови Кабінету Міністрів України від 17 серпня 1998 року №1303 “Про впорядкування безоплатного та пільгового відпуску лікарських засобів за рецептами лікарів у разі амбулаторного лікування окремих груп населення та за певними категоріями захворювань” учасники бойових дій мають право на безоплатне одержання ліків, лікарських засобів, імунобіологічних препаратів та виробів медичного призначення за рецептами лікарів та провести першочергове безплатне зубопротезування (за винятком протезування з дорогоцінних металів).

Безоплатно і на пільгових умовах відпускаються лікарські засоби, зазначені у Переліку лікарських засобів вітчизняного та іноземного виробництва, затвердженому постановою Кабінету Міністрів України від 5 вересня 1996 року №1071.

Замінювати ліки на аналог, не зазначений у переліку, не можна. Витрати, пов’язані з відпуском лікарських засобів безоплатно і на пільгових умовах, провадяться за рахунок асигнувань, що передбачаються державним та місцевими бюджетами на охорону здоров’я.

Кожен учасник бойових дій має право на отримання тієї кількості ліків та з тією частотою, якої він потребує, але за умови наявності рецепта лікаря. Для того, щоб отримати безкоштовні або пільгові ліки, необхідно мати належним чином завірений рецепт лікаря, не забувши проінформувати його, що Ви маєте право на безкоштовні ліки як учасник бойових дій.

Безкоштовні ліки відпускаються лише у комунальних аптеках. Лікар може відмовити учаснику бойових дій у призначенні медичних препаратів лише за медичним показаннями, але не з огляду на їх безоплатність чи ціну. Якщо ліки, призначені пацієнту, не допомагають йому або не сприймаються його організмом – лікар зобов’язаний призначити інші медичні препарати.

Аптеки відпускають ліки за безоплатними рецептами пільговим категоріям населення лише у випадку їх оплати медичними закладами за рахунок бюджетних коштів. У разі відмови в одержанні безоплатних ліків в аптеці або медичному закладі через їх відсутність потрібно звернутись у письмовій формі до керівників цих установ із запитом для отримання публічної інформації про наявність необхідних Вам препаратів.

Якщо ліки потрібні Вам терміново, пам’ятайте, що Вам повинні відшкодувати кошти, витрачені на придбання ліків. Тому, для повернення Вам коштів, потрібно зберегти всі чеки, щоб звернутися до керівника органу виконавчої влади або місцевого самоврядування, залежно від підпорядкування аптеки. У разі відмови відшкодувати Вам витрати, Ви можете оскаржити відмову у судовому порядку.

В Україні цілодобово діє єдиний номер з надання безоплатної правової допомоги 0-800-213-103. Зателефонувавши, Ви зможете уточнити інформацію щодо осіб, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, змін у законодавчій базі стосовно її надання, адреси та контакти центрів правової допомоги та бюро у всіх регіонах України та інші питання щодо отримання такої допомоги. Ця телефонна лінія працює цілодобово. Дзвінки у межах України безкоштовні.