Додому НОВИНИ Влада і громада Як і кому передавати показники лічильника газу?

Як і кому передавати показники лічильника газу?

127
ПОДІЛИТИСЬ

На початку червня стало відомо, що держава змінила всім побутовим споживачам постачальника газу. Відповідне рішення ухвалило Міністерство енергетики України.

З 1 травня їх автоматично переведено до газопостачальної компанії «Нафтогаз», яку визначено «постачальником останньої надії» (ПОН) відповідно до розпорядження КМУ №917-р від 22.07.2020 р.

На початку червня стало відомо, що держава змінила всім побутовим споживачам постачальника газу. Відповідне рішення ухвалило Міністерство енергетики України. З 1 травня їх автоматично переведено до газопостачальної компанії «Нафтогаз», яку визначено «постачальником останньої надії» (ПОН) відповідно до розпорядження КМУ №917-р від 22.07.2020 р. Разом з тим, розподіл (доставку) газу продовжує здійснювати компанія АТ «Житомиргаз», яка є єдиним оператором газорозподільних мереж на території Житомирської області.

«Житомиргаз» як оператор ГРМ виконує всі свої ліцензійні зобов’язання з розподілу газу – фахівці компанії проводять ремонти, заміну обладнання та газопроводів на сучасні та надійні; відновлюють мережі, пошкоджених внаслідок бойових дій; проводять підготовку до опалювального сезону; повірку та заміну лічильників; забезпечують цілодобову роботу аварійної служби 104.

До компетенції газорозподільного підприємства входить і питання обліку газу. Показники лічильників «Житомиргаз» продовжує приймати у визначений законодавством період кожного місяця. Далі інформація про обсяги споживання передається на інформаційну платформу оператору газотранспортної системи України (ОГТСУ), звідки її і отримують постачальники.

Передавати вчасно показники лічильників важливо, в першу чергу, для самих споживачів, адже це – запорука точності нарахувань за спожитий газ. Особливо важливо вчасно передати дійсні показники при зміні постачальника. Для коректного розрахунку обсягу спожитого газу необхідно щомісяця фіксувати показники лічильника за попередній місяць станом на перше число і передавати їх з 1 по 5 число. Якщо ж споживач не передав показники, обсяги спожитого газу автоматично розраховуються відповідно до планових обсягів споживання, визначених Кодексом ГРМ.

Передати показники газу можна через онлайн-сервіси, які гарантують максимальну точність фіксації даних:

– Особистий кабінет на сайті 104.ua – https://cutt.ly/iO9ZpbQ . В ньому зручно відстежувати споживання, а також можна дізнатися всю інформацію по особовому рахунку.

– мобільні додатки 104 для Android http://surl.li/bcptv  та iOS http://surl.li/bcptr . Працюють на базі штучного інтелекту, який приймає та автоматично розпізнає фотографії лічильників, що дозволяє уникнути помилок при передачі даних. Дані передаються із зазначенням дати та часу. Крім того, в Особистому кабінеті 104.ua та мобільних додатках користувач може легко керувати одним або декількома обліковими записами, до кожного з яких можна приєднати до 25 особових рахунків (рідних, орендованого житла тощо).

– чат-боти 7104ua у Viber https://chats.viber.com/7104ua  та Telegram https://t.me/ua7104_bot

Передавайте показники вчасно, щоб сплачувати за те, що спожили!