Додому НОВИНИ Влада і громада ПАСХАЛЬНЕ ПОСЛАННЯ Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета

ПАСХАЛЬНЕ ПОСЛАННЯ Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета

706
ПОДІЛИТИСЬ

ПАСХАЛЬНЕ ПОСЛАННЯ
Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета
Преосвященним архіпастирям, боголюбивим пастирям, чесному чернецтву та всім вірним Української Православної Церкви Київського Патріархату

Дорогі браття і сестри!
ХРИСТОС ВОСКРЕС!

filaretУ цьому році український народ святкує Воскресіння Христове в умовах агресивних дій Росії щодо України, в той час, коли нові каїни убивають своїх українських братів. Гнів Божий відчув на собі весь український народ. Як нам радіти пасхальною радістю, коли скорбота прокотилась по всій Україні і доторкнулась до сердець безлічі людей? Чи можемо радіти в таких умовах? Не тільки можемо, а й повинні!

Ученики Ісуса Христа плакали та ридали, коли їхнього Учителя розіп’яли і Він помер на хресті. Їхня скорбота була набагато глибшою і важчою, ніж наші теперішні біди, але апостоли зраділи, побачивши воскреслого Господа (див. Ін. 20: 20). І справдилось те, що обіцяв їм Спаситель перед Своїми стражданнями, коли сказав: “Я знову побачу вас, і зрадіє серце ваше, і радості вашої ніхто не відбере від вас” (Ін. 16: 22).

У земному житті все змінюється. Скорботи не бувають постійними, вони змінюються на радість. Війни також не бувають безкінечними, вони закінчуються миром. В історії ми бачимо, що добро завжди перемагає зло, істина – неправду, життя – смерть.

Син Божий для того втілився і став людиною, щоб перемогти в людській природі гріх. Він для того помер на хресті, щоб воскреснути і перемогти смерть. Тепер для нас не страшні ні гріх, ні смерть. Гріх не страшний, тому що Бог через покаяння прощає людські гріхи. Він простив благорозумного розбійника на хресті, блудницю, яка сльозами омивала ноги Спасителя і намащувала їх дорогоцінним миром, митаря Закхея, який обіцяв половину свого майна роздати вбогим, а кого скривдив – повернути вчетверо; Він простив гонителя Савла, який став великим апостолом Павлом. І донині Господь милостиво прощає всіх грішників – великих і малих, які каються. Чи маємо ми після всього цього підстави радіти? Звісно, що так. І все це дало нам воскресіння Христове. Тому Господь і сказав апостолам: “Зрадіє серце ваше, і радості вашої ніхто не відбере від вас” (Ін. 16: 22).

Хіба тільки через прощення наших гріхів ми повинні радіти? Ще більшою підставою для радості є наше воскресіння із мертвих. Ми хоч і помремо, але воскреснемо, і знову наші душі з’єднаються з нашими тілами. Що є доказом нашого загального воскресіння? Воскресіння Ісуса Христа! Якщо Христос воскрес, то чому ми не воскреснемо? Той, Хто Сам воскрес, сказав, що і всі ми, люди, теж воскреснемо. Христос сказав про Себе, що Він є істина (Ін. 14: 6). Не може говорити неправду Той, Хто воскрес із мертвих. Якщо ми воскреснемо і побачимо Господа і всіх святих, зокрема й наших померлих, то чи маємо ми підставу радіти? Кожна розумна людина скаже: “Так, ми маємо підставу для радості”. Ось чому Ісус Христос сказав: “І радості вашої ніхто не відбере від вас” (Ін.16: 22).

Наша радість ґрунтується на воскресінні Христовому. Цю істину кожний із нас підтверджує, коли на вітання “Христос воскрес!” відповідаємо “Воістину воскрес!”. Якщо ми так говоримо, то ми кажемо правду чи неправду?! Якщо хто не вірить у воскресіння Христове, то він неправдомовець.

Воскресіння Христове дає нам надію, що Господь наш Ісус Христос, Який подолав смерть, має владу і над всіма нашими бідами, скорботами і труднощами. Він попускає кризи в людському суспільстві, Він і долає їх. Але нам треба навертатися до Бога всім своїм серцем, всією душею, всією істотою, адже Бог благодіє і піклується не тільки про весь людський рід загалом, але й про кожну людину зокрема, особливо про християнина. Ісус Христос ясно сказав: “Немає волі Отця вашого Небесного, щоб загинув один з малих цих” (Мф. 18: 14). Але Він хоче, щоб усі ті, що не вірують в Нього, покаялися й, увірувавши в Нього, спаслися.

Дорогі браття і сестри! Сердечно вітаю вас, Преосвященні архіпастирі, боголюбиві пастирі, чесне чернецтво, улюблені браття і сестри зі святом світлого Воскресіння Христового! Вітаю з Пасхою Христовою Президента України Петра Порошенка, Верховну Раду, Український Уряд, Збройні сили України, які в складних умовах, віддаючи своє життя, захищають нашу свободу, нашу територію, нашу Батьківщину. Вітаю з великим християнським святом весь український народ і всіх українців у всіх країнах світу, на всіх континентах.

Нехай воскреслий Господь Своєю благодаттю захистить Україну від зовнішнього агресора і внутрішніх ворогів і допоможе нам навести лад у нашому українському домі. Світло Воскресіння Христового нехай подає нам благодатну силу перетерпіти та перебороти всі труднощі, які випали на нашу долю, щоб нам досягти миру й добробуту в земному житті і стати спільниками вічного життя, завжди радіючи і прославляючи нашого Спасителя Господа Ісуса Христа, Який Своїм розп’яттям і воскресінням подолав наш гріх і смерть. Амінь.

Воістину Христос Воскрес!

Філарет, Патріарх Київський і всієї Руси-України
Пасха Христова,
2016 рік,
м. Київ